Od 1. februara više cene smeštaja i u smederevskom Domu za stare

SMEDEREVO, 30. januar 2024 – Proteklih dana objavljeno je u više medija da su poskupele usluge domova za stare u Srbiji. I budući korisnici državnog Doma za smeštaj starih lica u Smederevu od 1. februara će plaćati nove, više cene smeštaja, saznaje Podunavlje.info.

Do sada su nezavisni korisnici plaćali za mesec dana smeštaja u ovoj ustanovi 24.859 dinara, poluzavisni korisnici 25.899, zavisni korisnici 33.270, dok je cena boravka u dvokrevetnoj garsonjeri iznosila 37.288,50 dinara.

Od 1. februara, situacija će biti drugačija. Za nezavisne korisnike cena je 32.137, za poluzavisne 33.669, potpuno zavisni imaju dve cene u zavisnosti od stepena zavisnosti – 37.136, odnosno 43.251 dinar. Za smeštaj u dvokrevetnoj garsonjeri treba dodati 35 posto.

Korisnici ostvaruju i pravo na džeparac, koji je do sada za penzionere iznosio 4.524 dinara, a za ostale kategorije 2.879 dinara, ali se ti iznosi menjaju na mesečnom nivou. Usklađuju se sa prosečno ostvarenom zaradom u Republici Srbiji u prethodnom mesecu i iznose pet i po posto iznosa te zarade za penzionere i 3 i po odsto za lica bez prihoda.

Cene troškova smeštaja utvrđene su Pravilnikom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje cene usluga u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i Rešenjem o usklađivanju cena usluga ustanova socijalne zaštite koju dostavlja Ministarstvo rada i socijalne politike.

Inače, prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, državni Dom za stare je jedini u Smederevu, pa i okolini, jer je privatni, “Oaza mira”, na Carini, prestao da radi 22. maja 2023. godine, kako se navodi, na lični zahtev vlasnika.

Državnih domova u Srbiji, po podacima istog Ministarstva, ima ukupno 50, privatnih 424.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!